Hoe kies je de juiste lengte en het type van langlaufski’s?

Backcountry langlaufski’s
Dit type van langlauf ski’s is geschikt voor langlaufen buiten de tracks en skiën in moeilijk bergachtig terrein. De ski’s zijn vaak voorzien van stalen randen voor langlaufen op ijzige oppervlakken. De ski’s hebben een grotere breedte om ervoor te zorgen dat de skiër meer stabiliteit als hij op diepe sneeuw rijdt. De lengte van de ski’s is gemiddeld 10-15 cm langer dan je lichaamslengte. Voor steilere terreinen kies je voor kortere en dus meer wendbare ski’s.

Klassieke langlaufski’s 
Klassieke langlaufski’s zijn geschikt voor geprepareerde tracks. In vergelijking met de back country ski’s zijn ze duidelijk stijver en steviger. De lengte van de ski’s is ongeveer 20-30 cm langer dan je lichaamslengte. Bij de keuze van de langlaufski’s moet rekening gehouden worden met het gewicht van de skiër. Langere ski’s zijn beter geschikt voor zwaardere skiërs terwijl lichtere skiërs voor kortere ski’s moeten kiezen.

Langlaufski’s voor skaten
Langlaufski’s voor skaten zijn korter, steviger en ze worden geleverd met een grote hoeveelheid camber in vergelijking met andere typen langlaufski’s. Ze zijn geschikt voor geprepareerde tracks en gevorderde langlauf skiërs. Steviger ski’s zijn over het algemeen sneller dan zachtere ski’s, omdat ze een efficiëntere krachtovergang tussen de skiër en de piste bieden. Beginners worden aangemoedigd om zachtere varianten van langlaufski’s voor skaten te proberen. We raden je aan om langlaufski’s voor skaten te kiezen in een lengte van 5 – 15 cm langer dan je lichaamslengte.

 

DE LENGTE VAN LANGLAUFSKI’S

 

DE LENGTE VAN LANGLAUFSTOKKEN