Hoe kies je de juiste lengte en het type van snowboard?

De lengte van een snowboard moet betrekking houden tot de lichaamslengte. Hierbij geldt de regel dat het snowboard moet tussen de neus en de kin eindigen (het kan ongeveer 10-25 cm minder zijn dan je eigen lengte).

Verder is de juiste keuze afhankelijk van de stijl van rijden en eventueel ook van het lichaamsgewicht. Als je op zoek bent naar een snowboard voor freeride, dan moet je een langere variant kiezen om een betere stabiliteit en hogere snelheid te bereiken. Als je op zoek bent naar een snowboard voor rijden op geprepareerde pistes, zou je beter voor een kortere variant kiezen.

De volgende tabel is bedoeld alleen als algemene leidraad. Als je meer weegt dan een persoon van vergelijkbare lengte kies dan een langer bord. Als je minder weegt kies dan een korter bord.

 

DE KROMMING VAN HET SNOWBOARD

Het type van de kromming is een andere belangrijke factor bij het kiezen van een snowboard. Er zijn verschillende typen van de kromming: camber, rocker, flat en diverse hybride buigingen zoal 3D camber of double camber. Als je het snowboard op de grond zet en het vanaf het profiel bekijkt, dan kan je duidelijk het type van de kromming zien. 

Camber
Deze kromming is geschikt voor freestylen en all-mountain rijden. Gevorderde rijders zullen van stabiele, dynamische en nauwgezette rijden genieten. Ook biedt het type een goede energieoverdracht voor grote luchtsprongen aan.

Rocker
Boards met dit type kromming zijn gemakkelijk te controleren en daarom zijn ze geschikt voor beginners. Het rijden is leuk en stabiel.

Hybrid
Hybrid combineert het beste uit camber en rocker. Elke snowboard ontwerper heeft zijn eigen versies hybride buigingen. Over het algemeen geldt dat deze boards zijn een universele oplossing voor alle types snowboarders.

Flat
Flat, of nul kromming, betekent dat alleen de nose en de tail van het board een lichte kromming hebben en de rest van de base ligt volledig vlak op de grond. Dit zorgt voor een grote stabiliteit op verschillende terreinen.

Het meest geschikt voor beginners is rocker, omdat dit ontwerp meer vergevingsgezind is voor fouten. De camber stijl is meer geschikt voor gevorderde snowboarders, omdat de randen bijten in het terrein wat meer kracht en precisie vereist voor maximale controle in vergelijking met de rocker; produceert een meer agressieve en precieze rijden stijl. Flat met bijna geen kromming zorgt voor maximale stabiliteit. Hybrid combineert elementen uit camber en rocker en dit maakt dit type geschikt voor elke snowboarder. 

 

DE KERN VAN EEN SNOWBOARD

Het is een zeer belangrijke parameter. De verdachte goedkope snowboards van kunststof vezels zijn van lage kwaliteit en kunnen snel gebreken worden. De kwalitatieve kernen van snowboards zijn ontworpen uit hout. Een houten kern zorgt voor stijfheid, flexibiliteit en vorm.