Hoe kies je de juiste type en maat van de langlauf skischoenen?

 

VOLGENS HET BINDMODEL:

Langlauf binding NNN
Binding van Rottefella met een staaf en twee ribbels die zich naar achteren uitstrekken. De binding is geschikt voor Fischer, Alpina, Madshus en Rossignol schoenen.

Langlauf binding SNS
Binding van Salomon met bevestiging aan één staaf (SNS Profil) en aan twee staven (SNS Pilot) en één rand die zich naar achteren uitstrekt. De binding is geschikt voor Salomon, Atomic en Botas schoenen.

 

VERDELING VAN SCHOENEN VOLGENS LANGLAUFTECHNIEK:

Klassieke langlauf skischoenen
schoenen voor de klassieke hardlooptechniek zijn laag, zonder versterkte enkel. Hierdoor maken ze de beweging van de voet in zijn maximale bereik mogelijk, en dus ook de optimale dynamiek van de reflectie. Bij de teen zijn klassieke schoenen meestal zachter. Dit zorgt voor een ideale krachtoverdracht van de voet naar de ski.

Langlauf skischoenen voor skaten
langlauf skischoenen zijn daarentegen hoger, vaak met een versterkt skelet en gewricht in het enkelgebied. Dit voorkomt dat de voet in een andere richting dan voorwaarts zwaait en zorgt voor een veiligere sprong.

Combi langlauf skischoenen
voor de meeste wintertoeristen is één schoen gecombineerd voor beide rijstijlen voldoende. De zool van zo’n schoen is middelhard, de snit is hoger dan bij een klassieke schoen en de constructie is zachter dan die van een skateschoen. Sommige modellen hebben stevige gespen boven de enkel, door ze aan te zetten of op te vouwen kunnen we de schoen aanpassen aan de huidige rijtechniek.

Backcountry langlauf skischoenen
hogere robuuste schoen geschikt voor rijden op ruw terrein. Vaak zorgt het waterdichte materiaal zelfs in diepe sneeuw voor het bodige comfort, warmte en droogte. De sterkere constructie van de schoen en de verstevigde delen beschermen de voet van de skiër zelfs op meedogenloos terrein tegen blessures en zorgen voor de nodige stabiliteit.

 

Langlaufschoenen moeten nauwsluitend om de voet zitten. Als de voet in de schoen beweegt, kun je niet goed stuiteren en krijg je onaangename blaren. Aan de andere kant mag de schoen natuurlijk nergens geduwd worden, je moet er lekker in zitten.