Hoe kies je de maat van skischoenen voor ski-alpinisme en wat is mondo point?

De maat van de skischoenen staat vermeld in de maat van MONDO POINT, in het artikel leer je wat het werkelijk is en hoe je je voetlengte precies meet voor de juiste keuze.

Ga met je rug tegen de muur staan ​​en schuif je hiel tegen de muur en meet nauwkeurig de lengte van je voet in cm (van hiel tot teen). Rond de maat af op 0,5 cm. (bijvoorbeeld 26,3 = 26,5, 28,7 = 29 of 26,8 = 27,0).

De onderstaande tabel met markeringen voor schoenmaten kunt u ook helpen.


 

WE VERDELEN SKISCHOENEN IN TOERSKIËN, RACEN OF FREERIDEN

Toerskiën (allmountain) skischoenen zijn de beste keuze voor beginnende ski-alpinisten, ze zijn ideaal voor lange beklimmingen en afdalingen, ze kunnen gemakkelijk worden omgeschakeld tussen twee manieren van beklimmen en afdalen.

Voor high-performance (race) skischoenen is het lage gewicht, de snelheid van het wisselen tussen modi, het vastklemmen van stijgijzers om te klimmen en een hoge rotatie van de boven deel van de skischoen primair.

Freeride skischoenen zijn de zwaarste van alle typen, ze hebben een hoge felx-index, d.w.z. stijfheid, sterkte wordt verzekerd door een klem met vier clips.

 

Tegenwoordig is de trend dat alle bedrijven proberen de meest stijve en lichtste skischoenen mogelijk te maken. De regel dat een skiër 4 clips moet hebben voor de afdaling is al niet meer geldig. Tegenwoordig hebben skischoenen slechts 2-3 clips nodig om dezelfde eigenschappen te hebben als die met 4 clips.

 

Rotatie (buigen) van de boven deel 
Voor skischoenen voor ski-alpinisme ligt deze waarde rond 60°. Voor racemodellen kan dit oplopen tot 75°. Hier geldt een eenvoudige regel: hoe groter de rotatie van de boven deel, hoe flexibeler de skischoen zelf is en dus meer comfort biedt tijdens het beklimmen.

Gewicht van de skischoen
Gewone skischoenen wegen rond de 3 of meer kilo, in vergelijking daarmee zijn skischoenen voor ski-alpinisme veel lichter. De lichtste wegen tot 1,5 kg. In het algemeen geldt: hoe lichter de skischoen, hoe gemakkelijker het is om bergopwaarts te lopen.

 

COMPATIBILITEIT VAN SKISCHOENEN MET BINDINGEN

Er zijn twee basistypen van bindingen voor ski-alpinisme om uit te kiezen op de markt. Skeletbindingen verschillen slechts minimaal van de klassieke. Hun voordeel is gemakkelijk trappen en veilige ontkoppeling van de teen en hiel. De tweede optie zij TLT-bindingen, die meer geduld vereisen bij het trappen, maar hun gewicht is de helft van dat van skeletbindingen. TLT-bindingen kunnen alleen worden gebruikt met een speciale skischoen.